Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ser camembert z grilla jest daniem wyjątkowym. Przyrumieniona skórka, a także aksamitne wnętrze sprawiają, że wiele osób decyduje się na przyrządzenie tego przysmaku w sezonie grillowym. Jednak w czym tkwi cały sekret głębi smaku i wyjątkowego aromatu? Otóż camembert na grilla musi zostać odpowiednio przygotowany. Kwintesencję smaku pomoże wydobyć specjalna marynata, którą można przygotować na dwa sposoby - w zależności od tego, jakie są nasze preferencje smakowe. Pierwszą propozycją jest marynata z:
Ser powinien w takiej marynacie "odpoczywać" przez co najmniej pół godziny. Dzięki temu zyska sobie łagodny i ziołowy posmak. Z kolei drugą propozycją jest marynata na bazie gotowego już sosu do sałatek o dowolnym smaku. Wystarczy połączyć go z:
Dzięki takiej marynacie, nasz camembert z grilla wyróżni się pikantnym smakiem i wyjątkowym aromatem. Pamiętajmy jednak, że sera nie wolno nakłuwać widelcem!
Ile grilluje się ser camembert?
Grillowanie - szczególnie jeśli chodzi o mięso - kojarzy się nam z dość czasochłonnym zadaniem. Jednak camembert z grilla to danie proste, szybkie i smakowite. Warto wskazać tu również na jego uniwersalność. Tak przygotowany ser świetnie sprawdzi się jako dodatek do krakersów czy frytek, ale może także uzupełnić mięsne dania główne i potrawy wegańskie. Po przygotowaniu camemberta na grilla - zamarynowaniu go i zawinięciu go w folię - zwykle będziemy musieli grillować go przez około 8 - 12 minut. Jeśli nie mamy pewności co do tego, czy danie jest gotowe, możemy delikatnie - przy pomocy szczypiec lub nawet widelca - sprawdzić, czy wnętrze sera stało się miękkie i półpłynne.
Camembert z grilla - z czym podawać?
Camembert z grilla to danie wyjątkowo uniwersalne. Będzie pasowało do niego wiele dodatków, które możemy dobrać zgodnie z naszym upodobaniem. Jednak jeśli zastanawiamy się, z czym podawać camembert z grilla, to warto tu wskazać na żurawinę. Świetnie komponuje się ona z aksamitnym wnętrzem sera. Innym sposobem jest posypanie camemberta posiekanymi orzechami lub pistacjami, a także polanie go płynnym miodem. Wówczas bakalie w idealny sposób uzupełnią i wydobędą smak sera. Z dodatków, można wskazać tu również na krakersy lub grzanki z chleba z oliwą z oliwek. Wówczas wystarczy je zamoczyć w płynnym wnętrzu camemberta i cieszyć się serową rozkoszą prosto z grilla!
Najpierw przygotuj marynatę - w miseczce wymieszaj przyprawę w płynie WINIARY, miód, paprykę, listki z dwóch gałązek tymianku, łyżkę oliwy.
Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej, każdy posmaruj leciutko oliwą, wyłóż na nią ser i polej odpowiednią ilością marynaty, posyp posiekanymi orzechami, jeśli masz ochotę, i zawiń folię w szczelnie zamknięte pakieciki.
Następnie połóż pakieciki na rozgrzanego grilla lub tackę do grillowania i piecz przez ok. 10-15 minut.
Zdejmij z grilla, rozwiń folię, udekoruj gałązką tymianku. Podawaj z grzankami z grilla i ulubioną sałatką.